Verbindend communiceren

Een belangrijke vaardigheid voor docent en leerling

Verbindend communicerenZoektocht

Alles wat je gemakkelijk afgaat kun je talent noemen. Je staat er niet echt bij stil. Maar in de zoektocht naar jezelf is het ook erg belangrijk dat je weet hoe je in het leven staat. Dat je een visie hebt waarom je dingen doet, of waarom je iets belangrijk vindt. Wat je normen en waarden zijn in het leven. Maar er is nog iets anders belangrijks. Namelijk, weten waarom je doet wat je doet, of wilt gaan doen. Dat je weet waarvoor je iedere ochtend je bed uit komt.

Inspiratie

Dat kan zijn vanwege iets wat je gelezen hebt in een boek, of omdat iemand je heeft geïnspireerd met zijn levenshouding. Het kan zijn omdat iemand ooit iets tegen je heeft gezegd, maar het kan ook zijn omdat het iets is wat je juist heeft gestoord waardoor je iets wil veranderen of verbeteren. Dit is de kurk waarop je drijft in tijden dat het niet zo lekker en voortvarend gaat als je zou willen.

Inzicht

Dit  helder voor ogen hebben is een belangrijk inzicht. Dit houd je gaande, ook als alles tegenzit in het leven. Wil je in contact staan met jezelf en vanuit je authentieke kracht kunnen zijn, dan zijn dit belangrijke ingrediënten in je leven. Het dan ook kunnen vertellen is essentieel. Je gaan daarmee een relatie aan met anderen; een mooie vorm van verbindend communiceren.

Verbindend communiceren

Voor organisaties is het steeds belangrijker om hun verhaal te kunnen vertellen. Wist je dat 70% van alles wat mensen weten afkomstig is van verhalen en niet van feitelijke opsommingen? Verhalen bevatten die feiten ook maar ze zijn verpakt in emoties en komen daarmee tot leven. Als zelfstandig ondernemer ben je immers zelf je bedrijf! Heel belangrijk dat je anderen kunt vertellen waarvoor je iedere ochtend je bed uitkomt. Waar je in gelooft en waar je voor staat. Met een authentiek verhaal trek je klanten en betrokken medewerkers en kunnen ze zich met je verbinden.

Relatie aangaan

Met het verhaal maak je je doelen helder en geef je betekenis aan de dingen die je doet. Met jouw verhaal kun je ook een nieuwe toekomst creëren door dingen voor te stellen die er nog niet zijn, maar die je uiteindelijk wilt bereiken. Mensen worden hierdoor in beweging gezet en gaan met je meedenken. Met jouw verhaal ga je een relatie aan met je publiek en maak je echt verbinding met hen. Een organisatie is net een mens. Het heeft altijd een levensverhaal.

Mijn verhaal

Mijn verhaal is een lang verhaal, maar ik zal het kort houden. Toen ik op het gymnasium zat, had ik moeite met de exacte vakken. Met name met wiskunde. Ik kreeg extra bijles, maar ik bleef het moeilijk vinden. Nu moet ik zeggen dat ik ook een docent had waar ik niet echt een klik mee had. Hij was altijd nors en onvriendelijk dat maakte dat ik me al geïntimideerd voelde op het moment dat hij de klas binnenkwam.

Leerklimaat - Verbindend communicerenOp een goed moment kreeg ik mijn cijfer terug. Dit keer een diepe onvoldoende! Wat voelde ik me ellendig! Ik dacht dat ik het snapte. Ik had toch goed geoefend!? Mijn wiskundedocent behandelde de proefwerkvragen altijd achteraf klassikaal. Hij stelde een vraag aan de klas en zei er direct achteraan: ‘Ik zal jou maar overslaan hè Wessels…?? ’ Deze opmerking heeft me lang achtervolgd. Zelfs zo erg dat ik me ziek meldde bij de volgende proefwerken. Ik durfde het mijn ouders niet te vertellen, want ze betaalden dure bijlessen. Je begrijpt het werd van kwaad tot erger. Met als gevolg dat ik van school moest.

Leerklimaat

Misschien heeft mijn wiskundedocent het niet zo bedoeld. Misschien wilde hij me ontzien, of maakt hij een grapje…. Ik zal het nooit weten want ik heb het nooit met hem besproken. Dat durfde ik niet. Het waren natuurlijk wel andere tijden toen. Maar ik heb altijd het gevoel gehad: School moet een leuke, fijne en veilige plek zijn waar je leert. Leert van je fouten, maar dat je ook
weet hoe je iets goed doet en dat ook te horen krijgt. Dat het contact tussen docenten en leerlingen prettig is; laagdrempelig en respectvol. Ook dat is verbindend communiceren.

Mijn missie

Dat is de reden waarom ik gekozen heb om leerlingen en docenten te helpen zich bewust te worden van hun rol in het communicatieproces. Want men is zich vaak niet bewust van de impact van een opmerking of een houding. Deze kan grote gevolgen hebben voor de ander. Voor een leerling kan dat een enorme faalangst betekenen. Reden om  de lessen van een docent niet meer te volgen. Maar het kan ook andersom werken dat de docent met angst en beven voor de klas staat, omdat deze zich niet opgewassen voelt tegenover de leerlingen. De klas waarin de werksfeer totaal verpest is.

Onvermogen

Veel mensen worstelen hiermee. Thuis, op school, in het bedrijf, in de buurt, of op straat. Het is aan de orde van de dag in de wereld. Onbegrip leidt tot oorlog. Het bewijs en de gruwelijke gevolgen hiervan zien we iedere dag via de media. Velen weten niet meer hoe ze een conflict kunnen oplossen en lopen ervoor weg. Of ze keren zich in zichzelf en kijken ervan weg. Maar op deze manier blijft het in de lucht hangen en gaat het een eigen leven leiden. Met alle gevolgen van dien.

Oplossing

Oplossingen - Verbindend communicerenIn mijn optiek is dit alles te voorkomen door mensen bewust maken van hun rol en  mogelijkheden in het communicatie proces. Ik help hen de vaardigheid te ontwikkelen om te kunnen schakelen in de diverse contactmomenten, of dit nu professioneel is of met iemand waarmee ze bevriend zijn. Of het nu een ouder is van een leerling, of een collega in het  team. Op alle niveaus speelt zich dit af.  Verbindend communiceren vereist vaardigheid die boven beheersen van taal uitgaat. Verbindend communiceren geeft je de mogelijkheid om met begrip en respect voor een ieders standpunt eigen doelen te realiseren en daarbij de verbinding te bewaren. Verbindend communiceren betekent ook dat je heel goed luistert en hoort wat de ander bedoelt. Dit vraagt om een oprecht geïnteresseerde en open houding in het contact. Het gaat er dus niet alleen om wat je zegt, maar ook met welke intentie. Want dit zegt meer dan de woorden die je spreekt en de houding die je aanneemt.

Vind je dit interessant en wil je meer tips? Klik dan op deze link en ontvang gratis SMART-zine om up-to date te blijven.

Voel je vrij om dit verhaal door te sturen naar mensen in je omgeving voor wie dit interessant kan zijn