HOE MAAK JE DE KLIK?

VERBINDEND COMMUNICEREN

In contact zijn met jezelf en je omgeving is een voorwaarde om verbindend te kunnen communiceren.   Naast aandachtig luisteren naar de ander is o.a. echtheid van grote invloed om de ‘klik’ met de ander te kunnen maken. In contact zijn met jezelf, om van daaruit de communicatie met je omgeving aan te kunnen gaan. Heel belangrijk in deze tijd, waar steeds meer behoefte is aan (h)erkenning en verbinding.

100% AANDACHT

Portrait of a black kitten - Stockfoto

Focus is nodig om in contact te zijn met jezelf en met de ander. Dit lijkt een open deur, maar hoe vaak gebeurt het niet dat je aandacht verslapt tijdens het gesprek, omdat je wordt afgeleid? Het kan een verstoring van buitenaf zijn, of iets interns. Je stoort je bijvoorbeeld aan een stopwoordje van de ander, of wellicht aan zijn uiterlijk. Voor je het weet, ben je de draad kwijt in het verhaal, omdat je niet goed geluisterd hebt. Wat jammer nou, want nu mis je de hele context. Misschien ben je een goeie acteur en doe je alsof er niets aan de hand is, maar je gesprekspartner voelt wel degelijk dat jouw aandacht verslapt is. Dat kan grote gevolgen hebben. Je gesprekspartner voelt zich niet gehoord en klapt dicht. Heel vervelend als juist met deze persoon een goede verstandhouding cruciaal is voor je. Herken je dit bij jezelf? Hoe vaak overkomt je dit in je dagelijkse communicatie?

AFSTEMMEN

Gratis Foto: <b>Viool</b>, Muziek, Concert - Gratis afbeelding op Pixabay <b>...</b>

Als zelfsturend persoon heb je zicht op waar je naartoe wilt. In je eentje kom je een heel eind, maar vaak heb je  anderen nodig om je doel te bereiken. Mensen die bereid zijn naar je te luisteren, of die met je willen meedenken, meewerken en/of meedoen. Hoe creëer je dit? Om te beginnen is aansluiten bij de ander een voorwaarde. Hoe staat deze tegenover jouw idee , maar vooral waar heeft hij of zij behoefte aan? Het kan nog zo mooi bedacht zijn, maar als de ander hierin niet mee kan of wil, zul je iets anders moeten verzinnen. Hoe ga je daarmee om? Ben jij in staat om je aan te  passen, of vind je dat de ander moet kiezen of delen? Ben je bereid om samen tot  iets nieuws te komen? Om verbindend te kunnen communiceren met je omgeving is in contact zijn met jezelf een voorwaarde.  Naast aandachtig luisteren naar de ander is o.a. echtheid van grote invloed om de ‘klik’ met de ander te kunnen maken.

AUTHENTIEK ZIJN 

File:Self-portrait with Felt Hat by Vincent <b>van Gogh</b>.jpg <b>...</b>               

Inmiddels is het begrip authenticiteit een enigszins platgetreden term geworden. Ik bedoel de authenticiteit als de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter. Ieder dag heb je te maken met druk van buitenaf. De kunst is  om je niet door je omgeving uit balans te laten brengen. Zeker, het is niet altijd eenvoudig om stevig te blijven staan voor de dingen die je belangrijk vindt. Zodra je dingen doet die van buitenaf zijn opgelegd, of die niet bij je passen, heeft dat zijn weerslag op jou en dat voelt de ander. Maar positieve energie, zoals passie en enthousiasme, wordt heel duidelijk waargenomen door je omgeving. Durf jij volledig authentiek te zijn?  Ben je eerlijk tegenover jezelf ? Durf je volledig degene te zijn die je wilt zijn? Vraag jezelf eens af wanneer je voor het laatst  een oprechte verbinding hebt gevoeld met  jezelf. Weet je nog wanneer dat was en wat de reactie van de ander was? Ga oefenen en word wie je werkelijk bent.