Hooggevoelig; een bijzondere kwaliteit

| Geen reacties

Olifant, Serengeti, Nationaal Park

Hooggevoeligheid wordt meer en meer bij naam genoemd en daardoor meer erkend  en herkent. Gelukkig maar, want één op de vijf  mensen is hooggevoelig, oftewel een hsp (high sensitive person). Veel mensen hebben last van allerlei vage klachten en gevoelens, maar weten deze niet goed te plaatsen. hsp’ers  ervaren veel prikkels vanuit hun omgeving en raken daardoor overweldigd.

1 op de 5

Berekend is dat 20% van de bevolking hooggevoelig is. Dit betekent dat 1 op 5 mensen ook in jouw directe omgeving hsp is. Misschien ken je ze wel. Ze uiten hun hoog sensitieviteit op verschillende manieren. De één raakt overprikkeld en wordt daardoor heel druk, een ander trekt zich terug en functioneert niet zoals hij zou willen.

Veiligheid

Elaine Aaron, psychotherapeut en zelf hsp heeft hierover diverse boeken geschreven, waaronder ´Hoog sensitieve personen.´ Hierin benoemt ze o.a. de parallel met de dierenwereld. In een kudde zijn er dieren die het voedsel zoeken en risicio´s durven nemen en er zijn dieren die behoedzaam zijn. Ze zijn alert op gevaar en bewaken de veiligheid van de andere dieren. Een hele belangrijke functie voor het voortbestaan van hun kudde.

Behoeden

Ik wil dit terugvertalen naar hooggevoelige mensen. Zij behoren tot de groep die veel meer op hun radar opvangen en daardoor eerder ‘gevaar’ signaleren, of dit nu reëel gevaar is of een gevoel van overweldigd te worden door de omgeving. Beide situaties zorgen ervoor dat hsp’ers  in de vluchtstand schieten. Soms zo erg dat ze niet meer goed kunnen functioneren in hun thuissituatie, op school, het werk of in hun kennissen- en vriendenkring en daardoor in een isolement raken. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. Ik zie hooggevoeligheid als een kwaliteit. Het kan ons behoeden voor vele gevaren. Niet toevallig dat er steeds meer hooggevoelige kinderen zijn. Behoeden zij ons voor de gevaren die in onze huidige samenleving  schuilen?