Een duidelijke koers varen

De  Amerikaanse filosoof en auteur van diverse boeken over spirituele intelligentie,  Danah Zohar, heeft een doorbraak  veroorzaakt met haar  boek  “Connecting with Our Spiritual Intelligence”.  Met dit boek  toont ze wetenschappelijk aan dat  spirituele intelligentie (SQ) de kern vormt van innovatief en creatief leiderschap.  Zij noemt dit van groot belang voor onze welvaart en welzijn.

Intelligentie

Zo benoemt ze de vier vormen van intelligentie binnen organisaties:  De fysieke intelligentie staat voor de producten en de middelen van de organisatie. De rationele intelligentie omvat  procedures, logistiek en het probleemoplossend vermogen. De emotionele intelligentie heeft alles te maken met het creëren van vertrouwen in elkaar, transparantie en het borgen van een veilige werkomgeving.  Als laatste is er de spirituele intelligentie die staat voor de missie, visie en de waarden van de organisatie.

Missie en visie

File:Batavia 02.JPG - Wikimedia Commons

De bestaansreden van een organisatie moet natuurlijk duidelijk zijn, anders is het een stuurloos schip. Dit concept is ook te herleiden naar onszelf. Het ‘menssysteem’ bestaat ook uit vier niveaus, beter gezegd vier lichamen;  het fysieke,  rationele,  emotionele en het spirituele lichaam. Net als in organisaties is het belangrijk voor onze welvaart en welzijn om een duidelijke koers te varen. Ook wij hebben een missie, een visie en onze eigen waarden in het leven. Weet je al wat jouw waarden zijn? Wat  je wilt bereiken in je leven? Wat jouw droom is? Weet jij waarvoor je iedere morgen weer opstaat? Is dat je baan, of je gezin? Sta je alleen maar op omdat je dat zo gewend bent, of  omdat je niet beter weet en op de automatische piloot leeft?

Kwaliteiten

Belangrijke vragen die om een duidelijk antwoord vragen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Hoe krijg je die helder? Je weet wel ongeveer hoe het zit, maar je kunt er niet helemaal je vinger opleggen. Een eerste stap in de goede richting is een inventarisatie van je kwaliteiten. Dit vereist een goed innerlijk contact. Het aanspreken van een diepere laag in jezelf.