DRIE GOUDEN TIPS VOOR JE EMOTIONELE ONTWIKKELING

  Tip 1

ONTWIKKEL JE EMOTIONELE ZELFBEWUSTZIJN

Iedere keer als je een emotie voelt waar je je niet comfortabel bij voelt, vraag jezelf dan eens af: ‘Wat heeft dit gevoel me te zeggen?. Een van de beste manieren om je bewustzijn hierover te ontwikkelen is te mediteren. Neem wat tijd om te ontspannen. Adem bewust in en uit. Observeer je gedachten en gevoelens die komen en gaan, zonder ze te veroordelen. Dit zorgt voor afstand van de situatie, waardoor je beseft dat je meer bent dan je gedachten en emoties alleen.

Er zijn geen slechte emoties. Wat je ook voelt, het geeft je waardevolle informatie over de situatie waarin je zit. Of over hetgeen in het verleden is gebeurd en waar je nog iets van te leren hebt. Maar onthoud; je bent niet je emoties!

Nog een effectieve manier om meer bewustzijn te creéren, is een dagboek bij te houden. Neem iedere morgen vijf minuten te tijd om op te schrijven hoe je je voelt. Dit opschrijven zorgt er al voor dat je met een zekere mate van onthechting je gevoelens kunt uitdrukken. Bovendien geeft het je ook inzicht in bepaalde emotionele patronen die je laat zien hoe je reageert op bepaalde situaties.

Tip 2

NEEM VERANTWOORDELIJKHEID VOOR JE EIGEN ACTIES EN GEVOELENS

Het is belangrijk dat je je emoties accepteert zoals ze zijn. Vaak beschouwen we bepaalde gevoelens als onacceptabel en weigeren ze te onderkennen. Het leidt tot problemen als we handelen vanuit onze emoties, terwijl we ze ontkennen. Soms projecteren we ze op andere mensen. Misschien herken je dat iemand die zijn eigen woede ontkent, zelf veel ‘boze’ mensen op zijn pad treft.

Dikwijls praten we over emoties alsof ze gewoon gebeuren, of alsof anderen ons boos maken. We geven zaken als ‘die trage pc’, of ‘dat luidruchtige kind’ de schuld.

Alle informatie die we ontvangen van onze vijf zintuigen over wat er om ons heen gebeurt is al gefilterd tegen de tijd dat we het ons bewust worden. Eerst door ons limbisch stelsel, ons primitieve emotionele brein, en daarna door onze overtuigingen en de betekenis die we eraan geven.

Bijvoorbeeld als iemand tegen je schreeuwt. Het herinnert je aan een pijnlijke ervaring, waardoor je overstuur raakt. Het lijkt alsof dat het schreeuwen voor je emotie zorgt, maar in feite is het de herinnering aan de keer dat iemand tegen je schreeuwde, die de emotie triggert.

Maar nu komt het! Je kunt iedere filter en/of emotionele reactie zelf veranderen. Je kunt bewust kiezen hoe je je wilt voelen wanneer er iets gebeurt. Je kunt je emoties zelf bewust gaan sturen. Probeer het eens uit voor jezelf. Het zal je goed bevallen!

Tip 3

GEBRUIK JE VERBEELDINGSKRACHT

Wanneer je iets moet doen wat je moeilijk vindt, bijvoorbeeld spreken voor een grote groep mensen, probeer je dan een positief beeld te vormen van het verloop van je spreekbeurt.

Je herkent misschien wel dat je bij voorbaat al overvallen wordt door de angst dat alles mis gaat. Dat je je tekst vergeet, de techniek je in de steek laat, of allebei tegelijk. Deze angst haalt je emotioneel enorm onderuit en ondermijnt je zelfvertrouwen. Iets wat je nu net zo nodig hebt bij een presentatie.

Neem een voorbeeld aan profsporters. Zij bereiden zich mentaal en fysiek goed voor. Sprinters bijvoorbeeld doen dat door zich de race te verbeelden. Ze zien iedere stap op weg naar de finish voor zich. Ze beleven de race al helemaal in hun hoofd. Dat maakt hen sterk en zelfverzekerd. Een goeie mindset om aan de start te komen.

Wanneer je last hebt van negatieve beelden en angsten voordat je ergens aan moet beginnen, kijk dan naar de beelden die in je opkomen en maak er denkbeeldig een klein zwart/wit foto van . Hoe meer afstand je ervan neemt hoe kleiner en vager het beeld wordt. Zet daar een levensgrote kleuren foto voor in de plaats, waarop je op het podium staat. Je geeft een prima presentatie. Je voelt je zelfverzekerd en blij en je hoort het applaus van het publiek.

Veel succes!